vineri, 17 iulie 2009

Cum să: Fii la curent cu ultimele versiuni de Wine

Wine este unul din cele mai actualizate programe de Linux. Lună de lună Wine mai avansează câte una sau două versiuni. Dacă foloseşti Ubuntu şi vrei să fii la curent cu ultimele versiuni ale acestei aplicaţii, urmează cu încredere paşii de mai jos.

Apasă combinaţia de taste Alt+F2 şi în fereastra care apare tastează gksu gedit /etc/apt/sources.list . Introdu parola de administrare iar în fişierul care se va deschide în Gedit mai adaugă o linie care să conţină:
deb http://wine.budgetdedicated.com/apt jaunty main #wine
Dacă foloseşti Ubuntu 8.04 Hardy Heron sau Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex, înlocuieşte jaunty cu hardy sau intrepid (în funcţie de versiunea pe care o foloseşti). Descarcă apoi cheia de autentificare tastând wget http://wine.budgetdedicated.com/apt/Scott%20Ritchie.gpg în consolă şi import-o folosind comanda sudo apt-key add Scott\ Ritchie.gpg . De aici nu a mai rămas decât un pas spre a obţine ultima versiune de Wine: tastează în consolă sudo apt-get update && sudo apt-get install wine . Din acest moment vei avea ultima versiune de Wine instalată în PC-ul tău.

Consolofobia
Există şi o metodă mai simplă pentru utilizatorii începători de a urma paşii de mai sus. Întâi accesaţi meniul Sistem -> Administrare -> Surse Software. Introduceţi parola de administrare şi în fereastra care apare selectaţi tab-ul Programe de la Terţe Surse. Apăsaţi pe butonul Adaugă iar în fereastra care apare scrieţi (sau daţi "paste"):

deb http://wine.budgetdedicated.com/apt jaunty main #wine


Apoi accesaţi cu browser-ul web adresa http://wine.budgetdedicated.com/apt/Scott%20Ritchie.gpg şi salvaţi fişierul într-o locaţie din sistem. Tot în fereastra Surse software selectaţi tab-ul Autentificare şi apăsaţi pe butonul Importă fişier cheie. Selectaţi fişierul pe care tocmai l-aţi descărcat şi închideţi fereastra cu Surse Software. Permiteţi actualizarea listei cu programe şi din Sistem -> Administrare -> Administrator actualizări veţi putea să obţineţi ultima versiune de Wine