marți, 5 august 2008

Sabayon Linux 3.5


Sabayon Linux este o distribuţie Linux "fabricată" în Italia, creeată de Fabio Erculiani, ce are la bază distribuţia Linux Gentoo. Sabayon Linux este disponibil pentru platformele x86 şi x86-64 (adică pentru procesoarele pe 64-biţi) şi se prezintă sub forma unui LiveCD sau LiveDVD (ceea ce înseamnă că va merge direct de pe CD sau DVD, fără necesitatea de a instala distribuţia pe hard-disk). Site-ul proiectului este http://www.sabayonlinux.org, unde se poate găsi un forum, documentaţie şi de unde se poate descărca distribuţia sau se poate cumpăra un CD/DVD, în caz că nu poţi/nu ai chef să o descarci de pe internet.
Pentru a descărca Sabayon Linux accesează secţiunea Download de unde vei putea să alegi dintre unul din mirror-urile oficiale Sabayon. Dacă doreşti să descarci distribuţia prin intermediul tehnologiei BitTorrent vei găsi şi un link către LinuxTracker.org.
Sabayon Linux se prezintă în două forme: LiveCD şi LiveDVD. Versiunea Mini Edition, care vine pe CD, este o versiune mai restrânsă a versiunii DVD, care oferă suport doar pentru limba engleză şi vine cu mediul desktop XFCE. Dacă vei dori să simţi adevărata putere a lui Sabayon şi al unui mediu Linux vei alege, cel mai probabil, versiunea DVD, care vine cu o grămadă de aplicaţii, incluzând aplicaţii Office, software educaţional şi player-e audio/video. Tot versiunea DVD o voi prezenta şi eu în acest review, mai exact Sabayon Linux 3.5, versiune finală care a apărut pe data de 1 iulie 2008.

Sabayon - vise în care putem crede

Acesta este noul motto adoptat de către dezvoltatorii Sabayon. Sabayon chiar poate fi denumită o distribuţie "de vis", distribuţie ce a reuşit să atragă multă lume prin look-n-feel-ul ei unic şi mai ales prin efectele grafice oferite de Compiz.
Lansarea distribuţiei se face în câţiva paşi. Se boot-ează de pe DVD-ul pe care a fost scrisă în prealabil imaginea .iso descărcată de pe internet şi se alege prima opţiune din meniul ce apare imediat după lansarea DVD-ului în execuţie. La mine totul a început cu o mică eroare care îmi spunea că videomode-ul specificat în configuraţia GRUB este invalid şi că pot să aleg eu unul din cele disponibile sau să apăs tasta SPACE pentru a continua, fără a mă bucura de bootscreen-ul arătos. Am testat distribuţia pe două PC+uri, dar această problemă a apărut doar pe unul din ele. Dacă te vei lovi de această eroare şi eşti începător, apasă liniştit tasta SPACE şi aşteaptă ca sistemul de operare să se iniţializeze. Singurul lucru pe care îl vei pierde va fi o imagine albastră şi un progress-bar care îţi arată cât mai e până sistemul se va încărca.
După ce toate modulele necesare funcţionării corespunzătoare a sistemului de operare au fost încărcate, vei fi întâmpinat de un ecran care îţi va spune ce placă grafică ai şi dacă accelerarea grafică este activată. Dacă eşti fericitul posesor al unei plăci video pentru care Sabayon are drivere ce oferă accelerare grafică, vei putea bifa opţiunea "Enhanced Desktop Experience" pentru a te putea bucura de efectele grafice oferite de Compiz.


Poţi alege dacă vrei ca efectele grafice oferite de Compiz să fie
activate sau nu. Dacă ai un PC mai vechi nu ezita să încerci activarea lor - s-ar putea să ai o surpriză.


În caz că ecranul care îţi permite activarea efectelor grafice nu apare, iar tot ce vezi pe ecran sunt doar nişte linii de text (iar ultima linie e sabayonx86 ~ #), încearcă să apeşi combinaţia de taste Ctrl+Alt+F7. Dacă nici acum nu îţi apare nimic, înseamnă că server-ul grafic nu a putut fi iniţializat.
După ce ai ales una dintre cele două opţiuni, dă click pe "Activate Experience" pentru ca să fii trimis la ecranul de log-in. Dacă rulezi distribuţia de pe LiveDVD nu va fi necesar să introduci vreo parolă, aceasta fiind deja completată. Tot ce ai de făcut acum e să apeşi tasta Enter şi să aştepţi KDE să se încarce.


Aşa arată desktop-ul la rularea de pe DVD.

La fel ca în Windows, meniul cu aplicaţii este localizat în partea stângă-jos. Meniul ce apare la apăsarea butonului are o formă specială, fiind structurat în tab-uri. Primul tab, denumit Favorites conţine aplicaţii ce au fost setate ca "Favorite". Programele instalate în Sabayon Linux se găsesc în tab-ul Applications ele fiind ordonate în categorii, în modul specific sistemului de operare Linux. Astfel îţi va fi mult mai uşor să găseşti aplicaţia pe care doreşti să o rulezi, la acest lucru contribuind şi descrierea afiliată fiecărei aplicaţii în parte. De asemenea te poţi folosi de funcţia Search pentru a putea căuta o aplicaţie în meniu. De exemplu, poţi căuta Player pentru a obţine o listă cu toate aplicaţiile ce au în denumirea sau descrierea lor acest cuvânt.


Meniul K are o înfăţişare mai aparte faţă de restul
distribuţiilor Linux.



Lista cu aplicaţii se pate găsi accesând tab-ul Applications din meniu.

Aplicaţii
Sabayon vine cu un număr destul de mare de aplicaţii incluse, care acoperă mai toate domeniile: educaţie, multimedia, divertisment, depanare, etc. Mediul desktop principal din Sabayon este KDE, dar în distribuţie este inclus şi Gnome. Nu o să vorbesc prea mult despre aplicaţiile incluse deoarece despre majoritatea se ştie la ce ajută. Printre aplicaţiile mai importante incluse în distribuţie se numără Firefox, Pidgin, Amarok, VirtualBox, OpenOffice, GIMP şi multe alte aplicaţii. Practic în Sabayon vei regăsi tot ce ai nevoie pentru o utilizare zilnică a calculatorului. Printre aplicaţiile surpriză pe care le-am descoperit în Sabayon sunt ClamAV (un antivirus open-source), două progrămele pentru scrierea de medii LightScribe şi Wireshark - o aplicaţie de sniffing în reţea :) Versiunile aplicaţiilor sunt destul de noi, cel puţin pentru data apariţiei distribuţiei.
Instalare
Deşi distribuţia funcţionează direct de pe CD, aceasta poate fi instalată şi pe hard-disk. Prin instalarea distribuţiei pe hard-disk te alegi cu o viteză de funcţionare sporită şi posibilitatea de a instala noi aplicaţii, sau de a le actualiza pe cele existente. În rândurile următoare vă voi prezenta modul de instalare al distribuţiei şi cum să faceţi în aşa fel încât să nu vă buşiţi Windows-ul (da, poţi avea pe calculator şi Linux, şi Windows :) )


Prima instanţă a installer-ului Sabayon
Installer-ul se poate lansa dând dublu-click pe iconul "Install on Disk" de pe desktop. Imediat va porni un program care vă va ajuta să instalaţi distribuţia pe hard-disk. Installer-ul este uşor de folosit şi îşi face treaba aşa cum trebuie. La pornirea installer-ului veţi fi întâmpinat de un ecran care vă va întreba dacă sunteţi gata să instalaţi Sabayon Linux. Apăsând pe "Next" ("Înainte") veţi trece la pasul următor de unde veţi putea să selectaţi limba installer-ului. Din păcate nu avem limba română, aşa că va trebui să ne mulţumim cu engleză, sau o altă limbă pe care o cunoaştem mai bine şi care există în listă. În pasul următor al instalării putem să alegem maparea de tastatură, adică dacă dorim ca tastele să aibă un aranjament standard (U.S. English) sau unul adaptat unei anumite limbi (de exemplu, varianta pentru limba română va activa diacriticele).
În pasul următor vine unul din punctele forte ale installer-ului Sabayon. Putem să alegem mediul desktop pe care dorim să îl folosim. KDE şi Gnome sunt cele mai cunoscute dar şi cele mai complexe, pe când XFCE e mai rapid dar cu funcţii mai puţine. Există chiar şi un mod special pentru celebrul EeePC de la ASUS. Dacă ai un PC vechi poţi alege Fluxbox, sau dacă nu vrei o interfaţă grafică poţi alege să instalez doar un sistem de bază. Cel mai probabil vei alege KDE deoarece acesta e mediul desktop primar în Sabayon, drept urmare este mai adaptat distribuţiei decât Gnome.
În următoarea instanţă a installer-ului vom putea să selectăm categoriile de aplicaţii pe care le dorim instalate pe hard-disk. De exemplu, dacă nu dorim aplicaţii office vom debifa categoria respectivă. Apăsând pe Next (Înainte) vom putea selecta fiecare program în parte pe care dorim, sau nu, să îl instalăm. Dacă nu eşti un iniţiat în Linux ar trebui să laşi această listă în pace. Dacă, în schimb, ştii la ce ajută fiecare program în parte poţi să îţi personalizezi distribuţia selectând doar pachetele de care ai nevoie.
În pasul următor al instalării vom putea să alegem serviciile pe care dorim să le pornim odată cu sistemul de operare.
Samba - oferă interoperabilitate cu sistem de sharing al Windows-ului. Dacă îţi place să navighezi prin "Neighborhood network" lasă acest serviciu pornit
CUPS - Common UNIX Print System: dacă ai o imprimantă, lasă acest serviciu activat. E bine să îl laşi activat chiar şi dacă nu ai imprimantă - nu se ştie când îţi iei una :)
NFS - nu e Need For Speed, ci Network File Sharing. Activează-l dacă îţi place să foloseşti share-ul de reţea şi dacă mai ai şi alte PC-uri Linux cu care să împarţi fişiere.
Secure Shell (ssh) - serviciu destinat în special serverelor, pentru administrarea lor la distanţă (un soi de VNC pentru consolă). Cel mai probabil nu vei avea nevoie de acest serviciu, aşa că lasă-l dezactivat.
Ţine cont că fiecare serviciu activat înseamnă un boot mai lung cu câteva secunde. Dacă vrei securitate maximă debifează toate aceste servicii, în felul acesta neavând niciun port deschis.
Pasul următor este cel mai important. Putem alege cum să partiţionăm hard-disk-ul. Dacă nu vrei să te trezeşti cu date pierdute alege partiţionarea manuală. Linux necesită un alt tip de partiţii faţă de Windows, care foloseşte NTFS sau FAT. În caz că vei primi un mesaj de eroare care îţi spune că tabela de partiţii nu a putut fi citită, e mai bine să laşi baltă instalarea (asta dacă ţii la datele tale de pe hard-disk). Se pare că managerul de partiţii al lui Sabayon îşi prinde urechile dacă ai o tabelă de partiţii mai fragmentată. Totodată acea eroare îţi va apare şi dacă ai un HDD nou, pe care încă nu l-ai partiţionat (cum a fost cazul meu, însă aici e vorba de o maşină virtuală).

În caz că întâmpini eroarea din imagine şi nu e vorba de un hard-disk nou, e mai bine să
apeşi pe "No" şi să abandonezi instalarea
În pasul următor va trebui să îţi creezi partiţiile necesare Linux-ului. Dacă nu ţi-ai creeat partiţiile necesare înainte de a porni installer-ul, o poţi face folosind GParted, care este inclus în distribuţie. Cu GParted poţi să tai dintr-o partiţie pentru a-ţi face una goală. Lucrul cu partiţiile necesită o atenţie maximă, deoarece riscaţi să pierdeţi date din memoria PC-ului. Nu e prea distractiv să vezi că, din greşeală, ţi-ai şters toate pozele din excursia la mare.
Dacă ai creeat deja viitoarele partiţii Linux, din installer va trebui să le creezi şi să le formatezi. Selectaţi viitoarea partiţie şi daţi click pe butonul "New". În fereastra care apare va trebui să completaţi datele noii partiţii.
La Mount Point vei alege "/", pentru a spune programului că acolo vrei să instalezi Sabayon. Structura de fişiere din Linux diferă faţă de cea din Windows. În Linux, "/" reprezintă "C:\"-ul din Windows, sau mai exact %SYSTEMROOT%.
La File System Type vei alege tipul sistemului de fişiere. Dacă în Windows ai NTFS sau FAT, în Linux va trebui să alegi dintre ext2, ext3, ext4, reiserfs, jsf sau xsf. Cel mai recomandat ar fi să alegi între ext3 sau ReiserFS, deoarece acestea sunt cele mai folosite în momentul de faţă (ReiserFS are avantajul că "it kills your wife" - Linuxiştii ştiu ce spun :) )
La Size (MB) vei introduce dimensiunea în MegaBytes a noii partiţii. Vezi ca să rămână vreo 700MB, pentru o nouă partiţie ce va avea rolul de memorie virtuală. Apasă OK pentru a finaliza creearea noii partiţii. Dacă ai greşit cu ceva, nu intra în panică - noua configuraţie a partiţiilor nu a fost încă aplicată, deci poţi încă să faci modificări.
Din spaţiul care a rămas de la creearea primei partiţii (după cum am zis - e bine să rămână vreo 700MB) creează o nouă partiţie. De data aceasta, la Mount Point nu vei scrie nimic, iar la File System Type vei alege "swap". La Size (MB) vei scrie dimensiunea dorită a partiţiei swap (în cazul de faţă, cât a mai rămas). Desigur că odată ce vei avansa în utilizarea sistemului Linux vei şti să configurezi mai bine tabela de partiţii. De exemplu, dacă îţi vei personaliza setările distribuţiei vei dori ca acestea să nu fie pierdute la o eventuală reinstalare. În cazul acesta, îţi vei creea mai multe partiţii cu puncte de montare diferite (/etc şi /home, în cazul definit mai sus). Pentru început această configurare este mai mult decât bună.

Procesul de partiţionare necesită o atenţie sporită, sau se poate lăsa cu pierderi de date.
În pasul următor instalării vei putea configura boot-loader-ul. Boot loader-ul este un mic progrămel ce se instalează pe hard-disk şi care îţi permite să alegi ce sistem de operare preferi să porneşti. În mod normal, Sabayon ar trebui să detecteze celelalte sisteme de operare (cum ar fi Windows), însă dacă acest lucru nu se întâmplă vei putea să îl adaugi tu. De exemplu, dacă ai Windows XP instalat în PC şi acesta nu a apărut în lista cu sistemele de operare detectate, vei da click pe "Add" iar în fereastra care va apare vei scrie numele sistemului de operare (Windows XP, în cazul nostru) şi partiţia pe care e instalat (cel mai probabil pe prima partiţie). Poţi să setezi şi o parolă pentru bootloader bifând opţiunea "Use a boot loader password".
Apăsând pe "Next" vei fi dus în fereastra de configurare a conexiunii la Internet. În cele mai multe dintre cazuri placa de reţea se autoconfigurează prin DHCP (Dynamic Host Controller Protocol). Dacă reţeaua la care eşti conectat nu are un server DHCP, vei fi nevoit să îţi introduci datele conexiunii selectând placa ta de reţea din lista "Network Devices" şi dând click pe butonul "Edit". Debifează opţiunea Configure using DHCP pentru a putea să introduci manual datele IP-urile necesare conexiunii. Dacă nu vrei ca să te conectezi automat la internet atunci când porneşti sistemul de operare debifează opţiunea Activate on boot. Click pe "Ok" pentru a salva setările.
În instanţa următare a instalării vom alege zona de timp în care ne aflăm. Pentru România vei alege "Europe/Bucharest". De asemenea dacă ai o mână precisă poţi să selectezi capitala României din mapamond-ul afişat.
Apăsând pe "Next" procedem la următorul pas, cel de configurare a conturilor. În primele două casete de editare de sus vom introduce parola utilizatorului root. În Linux, utilizatorul root este cel ce are puteri extreme în sistemul de operare. Dacă vei dori să instalezi programe noi sau să modifici din fişierele vitale ale sistemului de operare va trebui să ştii parola utilizatorului root. E bine ca parola ce o vei seta pentru administrarea sistemului să fie cât mai puternică deoarece în ea stă stabilitatea şi imunitatea la viruşi a sistemului de operare Linux. În casetele de editare de mai jos vom seta un utilizator normal pe care îl vom folosi în munca de zi cu zi:
Real Name - aici vei scrie numele tău complet şi real, folosit uneori de către aplicaţii pentru identificarea autorului unor documente, e-mail-uri, etc.
Username - numele de utilizator. Cel mai bine e să nu foloseşti diacritice sau majuscule în completarea acestei casete.
Password - parola pe care o vei folosi pentru a te autentifica. Evită folosirea aceleiaşi parole ca cea a utilizatorului root.
Confirm - confirmarea parolei de autentificare, pentru a se evita greşelile de scriere.
Dacă doreşti să mai adaugi utilizatori foloseşte butonul "Add" din categoria "Additional accounts".

Configurarea conturilor ce vor fi folosite în noul OS.
Şi, în sfârşit, apăsând "Next" sistemul va fi gata de instalare. Apasă încă o data pe "Next" pentru a porni copierea fişierelor pe hard-disk, timp în care vei putea folosi LiveDVD-ul aşa cum doreşti (cu preţul măririi timpului de instalare).
Personal am instalat Sabayon pe vreo 3 PC-uri şi pe toate instalarea a mers strună. Dacă ai placă video ATI s-ar putea să ai ceva probleme cu rularea de aplicaţii 3D (practic imaginea se deteriorează complet iar sistemul necesita repornit). Acesta e un bug în versiunea 8.6 a driverelor Catalyst pentru Linux, iar pentru remedierea problemei se recomandă upgrade-ul la versiunea 8.7 a driverelor ATI. Dacă deţii o placă video compatibilă cu Compiz te vei putea bucura şi de efectele grafice ale acestei distribuţii. După instalare distribuţia se comportă excelent, necauzând mari probleme. Recomand această ditribuţie în special pentru utilizarea de pe LiveDVD, ca să poţi gusta din puterea pinguinului fără să îţi pui în pericol datele de pe HDD.

Efecte grafice în Sabayon 3.5 loop2


4 comentarii :

Anonim spunea...

Bravo ..chiar aveam nev de o parere pe net legat de sabayon...ms

Anonim spunea...

am dat sa instalez Sabayon 4.o LiteMCE ,apare meniul de boot, aleg limba ,aleg prima varianta din meniu, dau enter, astept...
apoi apare un desktop frumos verde unde imi cere sa introduc password si aici termin pt. ca nu stiu de unde sa iau parola necesara.....
help...
Y/M: rdcristi2

Ovidiu spunea...

Pe liveCD-ul de la Sabayon sunt definiti 2 useri: root si sabayonuser, iar parolele conturilor sunt aceleasi cu username, adica:

username: root
parola: root

username: sabayonuser
parola: sabayonuser

Bafta!

Tudor Precup spunea...

unde pot gasi aceasta frumoasa versiune "Sabayon Linux 3.5" ca nu este nicaieri pe internet ?