duminică, 27 aprilie 2014

Sporeşte calitatea audio pe Android cu Viper4Android

Sunt un mare fan al funcţiei de MP3-player ce o oferă telefoanele iar una din condiţiile principale la un telefon, ca să îmi placă, e să scoată pe căşti un sunet frumos şi puternic. Cu unele excepţii (Nokia N73, E71, BlackBerry Curve 8520 şi ZTE Grand X, al cărui sunet era de-a dreptul dezastruos) am avut în general parte de telefoane care făceau faţă cu brio la acest capitol, în frunte cu Sony Ericsson W880i şi iPhone 4, telefoane ce mi-au lăsat chiar o impresie foarte plăcută ca MP3-playere.

Desigur, important e să ai şi o pereche de căşti pe măsură dacă vrei ca muzica să se audă bine, dar sursa acestuia contează până la urmă cel mai mult şi, uneori, e nevoie de ajustări pentru a te putea bucura de tot ce e mai bun în materie de sunet. Din fericire, pe Android, una din posibilităţile la care putem apela e Viper4Android.

Marele avantaj pe care îl oferă Viper4Android e că setările de sunet pe care le faci în acesta vor fi valabile în tot sistemul, ceea ce se traduce prin faptul că egalizatorul, gain control-ul şi toate celelalte reglaje vor funcţiona atât când asculţi muzică în player-ul telefonului cât şi atunci când asculţi muzică pe YouTube, de exemplu.

Principalul neajuns (pentru unii) e că pentru a instala Viper4Android ai nevoie de root. Modalităţile de root-are a telefoanelor diferă de la model la model şi de la producător la producător, aşa că nu voi discuta despre asta aici, Google putând fi de mare ajutor în această situaţie. Viper4Android este atât disponibil pentru Android 4 cât şi pe Android 2.3, dar totodată şi pentru sistemul de operare Windows (pentru PC). La prima rulare a aplicaţiei, odată descărcată şi instalată va trebui să instalaţi driver-ul după care să reporniţi telefonul pentru ca acesta să fie încărcat. Puteţi să alegeţi din trei profile: Super Audio Quality ce oferă calitate maximă dar consumul de baterie va fi mai ridicat, Power Saving în care calitatea audio va fi mai precară dar consumul de baterie va fi optimizat şi High Audio Quality care face un compromis între cele două. Mai multe instrucţiuni legate de procesul de instalare găsiţi aici.

Odată repornit telefonul driverul ar trebui să îşi fi intrat deja în drepturi aşa că e timpul să introduceţi căştile în telefon şi să treceţi la ajustat sunetul după bunul plac. Setările sunt destul de multe şi în caz că nu par de ajuns există posibilitatea de a trece pe modul expert din meniul aplicaţiei, selectând opţiunea UI Settings. Nu uitaţi însă să activaţi profilul (bifând Enable) iar, dacă după modificarea parametrilor de sunet nu observaţi nicio diferenţă, să bifaţi "Force Enable V4A". Printre opţiunile mai interesante sunt PlaybackAGC, care "nivelează" volumul melodiilor în aşa fel încât toate să sune la fel de tare, Firequalizer care este, evident, un egalizator de sunet şi Dynamic System care poate aduce schimbări majore în timbrul sunetului fără a afecta calitatea acestuia.
Egalizatorul din V4A este inspirat de cel
din DSPManager (CyanogenMOD)
Astea fiind spuse, spor la ajustarea sunetului şi mare grijă la volumul cu care ascultaţi muzica.

1 comentarii :

Unknown spunea...

Interesant! Mi-a stârnit curiozitatea și urmează să testez pe al meu Galaxy Gio și revin cu un comentariu.