luni, 10 iunie 2013

Linux Video Editor Experiment

La sfârşitul acestui weekend m-am gândit să fac un mic experiment pentru a trage o constatare privind stadiul
editării video pe Linux, unul din slăbiciunile reproşate acestui sistem de operare încă din timpurile străvechi.

Nu am luat în calcul mediul profesional, unde clar Linux nu prea are nicio şansă (doar dacă faci parte din Blender Foundation şi ţii cu dinţii să faci o producţie video 100% folosind instrumente open-source) ci cel amator, al utilizatorului banal care vrea să facă un montaj video din înregistratea făcută la serbarea copilului sau aniversarea zilei de naştere a soţiei sale.

Dintre aplicaţiile pe care le-am testat se numără OpenShot, PiTiVi Video Editor, editorul video din Blender, şi Kdenlive, cel cu care am sfârşit prin a face clipuleţul de mai jos. Printre marile "scăpări" netestate aş spune că sunt Lightworks (care e în Private Beta, din câte ştiu) Kino (care nu a mai văzut o versiune nouă din 2010) şi Cinelerra (pe care am vrut să îl testez, dar într-un final am uitat de el).

Prima mea opţiune a fost OpenShot, dar acesta era deosebit de lent pe sistemul meu iar după vreo două minute de utilizare deja crăpase, aşa că am sărit de îndată la Kdenlive. Nu că acesta din urmă n-ar fi crăpat şi el de zeci de ori, dar măcar era ceva mai vioi din punctul de vedere al timpilor de reacţie. Când mă săturasem deja de crash-urile lui Kdenlive am vrut să încerc cu Blender, însă interfaţa descurajantă a acestuia m-a făcut să renunţ (nu vreau să se înţeleagă că aş critica acest lucru - pur şi simplu nu am vrut să dedic timp pentru a o învăţa) iar PiTiVi părea prea simplist, greu de manevrat şi nu eram convins că o să mă ajute în a-mi atinge scopul. Ideea e că, într-un final, învăţasem ce să nu fac ca să nu-mi mai crape Kdenlive-ul aşa că în vreo 4 ore au fost gata cele aprox. două minute de accidente şi lovituri (cel mai mult timp l-am pierdut pe căutarea de efecte sonore).

Iar rezultatul e aici. Mie nu mi se mai pare aşa amuzant după cele patru ore pierdute la el, dar vouă sper să vă placă :)



2 comentarii :

mihai spunea...

Poate daca ai instala openshot din ppa ar merge mai bine. La mine merge brici.

cristi spunea...

Sunt de acord cu mihai ... si la mine merge perfect