duminică, 7 aprilie 2013

CallRomania

Cei ce urmăresc acest blog ştiu că nu prea am obiceiul de a scrie postări cu scop publicitar. De fapt, nici acesta de faţă nu e unul comercial, de vreme ce nu m-a pus nimeni şi nici nu primesc vreun beneficiu pentru scrierea acestuia. Scopul e doar de a prezenta un serviciu românesc şi care mi se pare de-a dreptul genial, mai ales că prin utilizarea unui protocol standard poate fi folosit pe majoritatea platformelor şi sistemelor de operare.
Telefonia prin SIP (Session Initiation Protocol) este un domeniu prea puţin explorat, mai ales la noi şi mai ales într-o asemenea măsură. CallRomânia nu este doar un alt serviciu de VoIP ci, spre deosebire de marea parte a acestora, acesta îţi oferă gratuit un număr de telefon de România de pe care poţi suna şi poţi fi sunat atât de pe internet cât şi de pe telefonul clasic. Cred că pe Facebook am văzut o reclamă la acest serviciu şi nu ştiu ce m-a împins să îi fac o încercare ca să văd ce poate. Am fost plăcut surprins să văd că primesc un număr de fix (cred, prefixul e 0330) de pe care pot suna (primeşti 10 cenţi pentru teste) şi pe care poţi fi sunat de pe una din reţelele de telefonie fixă sau mobilă, însă nu m-a impresionat mai departe de atât până când mi-a venit în cap să verific dacă funcţionează cumva pe Symbian (telefonul meu principal fiind un Nokia E71). Cum SIP e suportat bine pe acesta, nu am mai zăbovit aşa că am configurat telefonul şi după ce m-am convins că funcţionează am cumpărat repejor 5EUR credit (suficient pentru început, nu cred că voi folosi serviciul chiar atât de mult).

De asemenea tarifele pentru apeluri în afara reţelei par ok (în interior e gratis), cel puţin în comparaţie cu cele practicate de operatorii de telefonie mobilă (fără a lua în calcul ofertele cu minute în reţea). Nimic însă nu se compară cu faptul că poţi fi sunat în străinătate, la tariful unui apel naţional (presupun), atâta vreme cât eşti sub acoperirea unui WiFi conectat la internet. Pur şi simplu, fără a fi nevoie să-i cumperi bunicii un smartphone complicat pe care să îi pui Skype şi să te sune de pe acesta: e suficient să utilizeze telefonul clasic şi să te sune pe numărul tău oferit de CallRomânia la tarif naţional, chiar dacă tu eşti în Japonia*. Din câte m-am jucat până acum serviciul pare să se comporte ok, ce e impresionant e viteza cu care se realizează conexiunea, undeva pe la o secundă de la iniţializarea apelului.

Singura problemă (extrem de spinoasă, dar nu ştiu dacă e de la ei sau ţine de protocolul folosit) e că, dacă eşti conectat din mai multe locuri, când eşti sunat nu ştii care dispozitiv va primi apelul, aşa că trebuie puţină atenţie în cazul în care serviciul e folosit de pe mai multe dispozitive. Aaaa, şi da, poţi folosi serviciul de pe dispozitivul tău cu Android sau iOS (unde există aplicaţii dedicate) cât şi de pe Symbian, Windows, Linux, OS X sau orice sistem de operare ce se bucură de un client SIP.

Site-ul oficial al serviciului este https://www.callromania.ro/.

* - presupuneri făcute pe mecanismul "aşa ar fi logic să se întâmple", nu am testat.


1 comentarii :

bpmircea spunea...

l-am instalat in un iPhone si f.bine, faptul ca iti da un nr de fix gratis a fost decisiv, asa familia si prietenii mei din tara ma pot suna la acest numar fara sa fie nevoiti sa plateasca o convorbire internationala.