luni, 25 octombrie 2010

Pastie - Clipboard manager pentru Ubuntu

Pe Linux există un bug vechi şi extrem de enervant: dacă se copiază un text în clipboard iar aplicaţia din care s-a copiat este închisă între timp, poţi să spui adio textului copiat. Pe KDE această problemă este rezolvată graţie lui Klipper, pe Gnome această problemă cică a fost rezolvată acum mult timp (ţin minte că am citit despre asta într-un număr de Linux Magazine, acum doi - trei ani) însă în mod curios încă mai persistă.



joi, 21 octombrie 2010

Opera 11 aduce suport pentru extensii

După succesul destul de răsunător al versiunilor 10 şi 10.50, compania norvegiană din spatele Opera nu stă degeaba şi pregăteşte lansarea versiunii 11, care umple probabil cel mai mare gol care ţine acest browser în spatele concurenţei: lipsa extensiilor.



miercuri, 20 octombrie 2010

Sopcast în Ubuntu Maverick

Utilizarea Sopcast pe Ubuntu a devenit destul de dificilă începând încă cu versiunea 10.04 (Lucid Lynx), în special datorită unei dependinţe ce nu putea fi satisfăcută. Respectivul pachet (libstdc++5) putea fi găsit uşor pe internet şi instalat, însă problema persista atunci când vroiam şi un GUI pentru sp-sc-auth cum ar fi sopcast-player. Deoarece odată cu VLC 1.1 API-urile pentru Python au suferit unele modificări, sopcast-player era nefuncţional pe sistemele ce foloseau această versiune (sau una mai mare) a player-ului multimedia.

Din fericire comunitatea din spatele acestui sistem de operare nu stă degeaba, aşa că fix-urile au început să curgă, unul din acestea fiind şi eficient. Deoarece operaţiunea descrisă acolo îi poate speria pe utilizatorii începători, am creeat două pachete .deb ce includ deja fix-urile descrise acolo. Drept urmare, dacă vrei Sopcast pe Ubuntu 10.10 instalează următoarele pachete:

Pentru 32 bit:
http://dl.dropbox.com/u/1191805/sopcast/sp-auth_3.2.6%7Eppa1%7Elucid7_i386.deb
http://dl.dropbox.com/u/1191805/sopcast/sopcast-player.deb

Pentru 64 bit:
http://dl.dropbox.com/u/1191805/sopcast/64/sp-auth_3.2.6%7Eppa1%7Elucid7_amd64.deb
http://dl.dropbox.com/u/1191805/sopcast/64/sopcast-player.deb

Player-ul Sopcast ar trebui să apară în meniu, la secţiunea Multimedia. Dacă totuşi sunt probleme, nu ezitaţi să mă anunţaţi :)

duminică, 17 octombrie 2010

Clementine aduce suport pentru versuri

Ultima versiune în dezvoltare a Clementine aduce (în sfârşit) suport pentru afişarea versurilor. Pe lângă acest amănunt se mai regăsesc şi alte noutăţi, cum ar fi un sidebar aspectuos cu ajutorul căruia vom schimba conţinutul zonei de informaţii din stânga.

Dacă eşti pe Ubuntu şi vrei suport pentru versuri în Clementine, va trebui să introduci PPA-ul oficial al dezvoltatorilor Clementine. Pentru aceasta execută în terminal următoarele comenzi:


sudo add-apt-repository ppa:me-davidsansome/clementine-dev
sudo apt-get update && sudo apt-get install clementine

 După executarea acestui set de comenzi, noua versiune a Clementine va apărea în meniu, la categoria "Multimedia". Pentru afişarea versurilor doar porneşte o melodie şi selectează Song info din sidebar-ul aflat în partea extremă-stânga a ferestrei player-ului. Dacă sidebar-ul ţi se pare prea incomod, îi poţi schimba aspectul dând click dreapta pe el şi selectând unul din opţiunile meniului contextual.


Versurile melodiilor sunt preluate dintr-o listă de site-uri definită în preferinţele programului. Dacă se găsesc mai multe site-uri ce conţin versurile melodiei în curs de redare acestea vor apărea în listă ca un buton care va extinde  sau restrânge textul versurilor. La schimbarea melodiei, tranziţia între versuri se face printr-un frumos efect de blur aplicat asupra textului. Deşi precisă, uneori căutarea versurilor durează prea mult dar - hey - e doar o versiune development a aplicaţiei, deci ne putem aştepta la orice disfuncţionalităţi.




vineri, 15 octombrie 2010

Digital Paint: Paintball 2

Digital Paint: Paintball 2 este un shooter multiplatformă, open-source, care simulează condiţiile unui joc de (logic) paintball. Deşi nu la fel de complex precum alte shootere, Digital Paint: Paintball 2 captivează prin atmosfera amuzantă pe care o creează mai ales prin coloana sonoră a jocului.



joi, 14 octombrie 2010

Foxit Reader

Foxit Reader e o aplicaţie destul de cunoscută printre utilizatorii de Windows. Scopul acesteia este citirea documentelor PDF, ieşind în evidenţă faţă de celelalte programe de acest gen prin dimensiunea redusă a kit-ului de instalare.
Ce m-a surprins legat de această aplicaţie a fost faptul că există şi o versiune de Linux a acesteia, foarte asemănătoare în aspect şi funcţionalităţi cu surata din Windows. Din păcate aplicaţia nu este open-source şi, după părerea mea, nici nu depăşeşte PDF-readerele consacrate pe Linux (cu Evince am putut tipări un PDF cu protecţie împotriva imprimării), însă utilitatea ei poate fi nepreţuită pentru cei ce utilizează aplicaţia sub Windows şi s-au obişnuit cu aceasta.



miercuri, 13 octombrie 2010

ISOmaxe

ISOmaxe e un mic plugin pentru Nautilus care perminte montarea uşoară a imaginilor .iso direct din meniul contextual. Testat doar cu Ubuntu 10.10, deci nu ştiu cum stă treaba cu celelalte versiuni.sau cu alte distribuţii.

Pachet DEB pentru Ubuntu
Pachet TAR.GZ (copiaţi remaxe.py în /usr/lib/nautilus/extensions-2.0/python/ şi remaxe-main în /usr/bin)


Known bugs:
- Intrarea din meniul contextual nu se actualizează după montarea unui fişier .iso decât dacă se face refresh sau anterior se cheamă meniul contextual pe un alt fişier

marți, 5 octombrie 2010

Nu vezi ce scrii pe mess?

Ştiu că odată m-am întâlnit şi eu cu problema asta pe Windows, iar din întâmplare am dat astăzi de un (video)tutorial care vine să rezolve această problemă. Tutorialul, deşi scris într-o română ciopârţită, explică destul de concis cum rezolvi această problemă spinoasă.

Dacă amalgamul de comenzi îţi provoacă dureri de cap, am creeat un mic progrămel care automatizează toată procedura. Scriptul există datorită informaţiilor oferite de cei de la videotutorial.ro, mai precis datorită lui Adrian Burlugeanu.

Succes!