miercuri, 18 noiembrie 2009

Minitube

Minitube este o aplicaţie pentru vizualizarea de clipuri video direct de pe site-ul YouTube.com, fără ca măcar sa fie necesar să deschizi browser-ul. Clipurile video sunt redate prin intermediul codecurilor din sistem şi nu prin Flash Player ceea ce înseamnă că dacă ai probleme cu redarea clipurilor de pe site-ul YouTube (datorită unui PC mai slab, de exemplu) acest program ar putea fi soluţia problemelor tale. Este scris în Qt şi necesită librăriile Phonom. Ultima versiune disponibilă la data scrierii acestui articol este 0.8 şi aduce suport pentru clipurile High Definition.

1. Instalare
Aplicaţia este disponibilă pentru Linux şi MacOS X 10.4 sau mai nou. În Ubuntu 9.10 vei putea instala aplicaţia din PPA-ul lui Christian Mangold, sau descărcând direct pachetul .deb. corespunzător sistemului tău:
După instalarea pachetului .deb aplicaţia îşi va face apariţia în meniul Multimedia.

2. Mod de folosire
La prima rulare aplicaţia arată cam aşa:

Aplicaţia este simplificată la maxim, fiind extrem de uşor de utilizat. În editbox-ul ce tronează în centrul ferestrei se pot introduce cuvinte pentru căutarea de clipuri pe YouTube. E ca şi cum ai căuta pe site-ul oficial. De exemplu, dacă vom dori să urmărim clipul "Elephant's Dream" vom introduce textul, fără ghilimele, şi vom aştepta ca rezultatele să apară.

Începând cu versiunea 0.8, MiniTube are şi suport HD. Pentru a-l activa e necesar să apăsam pe butonul HD din colţul din dreapta-jos al ferestrei. Atunci când acesta va rămâne apăsat înseamnă ca Minitube va reda varianta HD a clipurilor, dacă aceasta este disponibilă.


Dimensiunea listei de redare poate fi ajustată ţinând apăsat cu mouse-ul linia din partea dreaptă a scroll-ului. În felul acesta putem obţine mai mult spaţiu pentru videoclip sau pentru listă. De asemenea, un dubluclick pe videoclip va activa redarea în mod fullscreen. Dacă doriţi ca aplicaţia să treacă la clipul următor puteţi apăsa pe Ctrl şi tasta săgeată dreapta.

3. Încheiere
Deoarece suportul pentru clipuri video de pe YouTube e destul de prost implementat în Totem, Minitube constituie o cale mult mai eficientă de vizionare a clipurilor video de pe cel mai popular site de profil. Intervenţia utilizatorului este aproape minimă în funcţionarea aplicaţiei iar faptul că aceasta nu necesită Flash Player poate fi o mană cerească pentru cei cu PC-uri slabe de inimă.

Pagina oficială Minitube