vineri, 10 iulie 2009

Wanted: Player video BUN pentru Linux

Ştiu. O să-mi spuneţi de MPlayer. Sau poate de VLC. Sau poate de SMPlayer, pe care l-am prezentat acum ceva timp. Însă niciunul din aceste playere video, deşi sunt destul de evoluate, nu constituie o alegere bună pentru vizionarea de filme, şi spun asta din experienţa mea de acum câteva minute. Pentru un film ce durează numai 1 oră şi 41 de minute mi-au trebuit cam 2 ore şi jumătate ca să îl pot vedea. De ce? Vă explic în rândurile următoare.

Play
Pentru că mă plictisisem de plimbat mouse-ul în căutarea a ceva interesant, m-am decis să vizionez un film. Nu contează ce film, de vreme ce nu vreau să îi fac o recenzie. Se ia player-ul video pe care îl folosesc de obicei (adică SMPlayer), se rulează câteva minute... iar imaginea pur şi simplu se opreşte. Ok, let's try again. Închid player-ul, îl deschid din nou, fac seek până în locul unde imaginea s-a blocat, iar situaţia se repetă. Păcat, dezamăgire mare. Nu e prima dată când SMPlayer are capricii la redarea filmelor. Se pare că backend-ul pe care acesta se bazează, mai exact MPlayer, este extrem de sensibil la erorile din fişierele video. Ori crapă, ori o ia razna. Aşa că după câteva minute de redare video, SMPlayer nu îmi mai oferea altceva decât o imagine statică.

Thanks, SMPlayer!

Ok, sunt destule alternative la SMPlayer. Poate cea mai cunoscută este player-ul VLC. Însă nici măcar nu m-am obosit să pornesc acest player ştiind de faptul că nu poate afişa subtitrările la baza ecranului, peste benzile negre. Interesant cum echipa VLC nu s-a zbătut prea mult să ofere această funcţionalitate, deşi a fost cerută de multe ori pe forumul lor. Dezinteres, probabil. Oricum sunt de părere că VLC nu îşi merită numărul de versiune 1.0, pe care a atins-o zilele astea. Ocolind acest player, am zis să încerc frontend-ul clasic al MPlayer, care era cea mai bună alternativă până la apariţia lui SMPlayer. Aceeaşi chestiune. Ciudat e totuşi că la rularea lui MPlayer din consolă filmul era redat cum trebuie! Tind să cred că problema era undeva la cele două frontend-uri care apelează MPlayer cu un parametru care îl face să crape la erori.

Nevermind, trecem la următorul player: Totem. Totem e player-ul default în Gnome. Este un player ce oferă doar funcţii de bază, ieşind totuşi în evidenţă prin capabilitatea de a căuta şi descărca automat subtitrări pentru filme. La fel ca VLC, Totem nu vroia să afişeze subtitrările peste banda neagră. Ţin însă minte că Totem putea să facă asta, şi am încercat diferite combinaţii de taste până ce am reuşit să fac subtitrarea să dispară cu totul. Într-un final am lăsat-o baltă şi am trecut la următorul player.


Developerii VLC au acordad mereu prioritate lucrurilor cu adevărat importane, cum ar fi afişarea subtitrărilor peste benzile negre ale unui film panoramic

Gxine. Toate bune şi frumoase la player-ul ăsta, doar că nu am găsit cum să fac subtitrarea să nu mai fie atât de minusculă. După vreo două minute de cotrobăit prin meniuri, am lăsat-o baltă şi am trecut la următorul player: Xine. Xine este, defapt, un backend, la fel ca MPlayer sau GStreamer. Are o istorie îndelungată şi este cel mai utilizat backend, deşi numărul de formate suportat este mai mic decât cel suportat de MPlayer. Menţionez că am rulat interfaţa oficială a proiectului Xine, mai exact xine-ui. Deşi are o interfaţă ce te duce cu gândul la programele din Windows 3.1, xine-ui este extrem (dar extrem) de complex, iar pe deasupra vine într-un format asemănător cu BSPlayer din Windows. Totuşi, deşi Xine nu a avut probleme în a-mi reda filmul, mi-am adus aminte de un player pe care l-am iubit mult pe vremea când foloseam KDE 3.

Cafea
Kaffeine este un player video ce are în spate Xine. A fost multă vreme player-ul default din KDE3, fiind însă înlocuit în KDE4 de rudimentarul (şi nereuşitul) Dragon Player. Am dat repede un sudo apt-get install kaffeine iar în câteva secunde player-ul era instalat în PC-ul meu. Am pornit aplicaţia, am încărcat filmul şi... era o problemă: sunetul se auzea înrerupt. Din setări am selectat ca backend audio pulseaudio în loc de alsa. Perfect - am putut până la urmă să văd liniştit filmul până la capăt (deşi se părea că în anumite momente apărea un efect supărător de "tearing", asta deşi bifasem Sync to V-Blank din setările plăcii mele video). Oricum efectul nu apărea decât în câteva momente, aşa că asta nu a fost o problemă majoră.

Semnal de alarmă
MPlayer şi VLC se bucură de notorietate, însă se pare că amândouă playere sunt incapabile să îşi facă treaba aşa cum trebuie. MPlayer e mult prea sensibil la erorile de encoding ce pot apărea în clipurile video, iar VLC - deşi complex - are o grămadă de funcţionalităţi inutile. Xine, pe de altă parte, deşi a început să fie tot mai puţin cunoscut, îşi face treaba aşa cum trebuie, nepierzându-se în detalii inutile precum efecte aplicate pe imaginea video sau alte bălării întâlnite prin alte programe. Tot respectul meu pentru echipa de dezvoltare din spatele Xine şi ruşine developerilor VLC pentru că după atâţia ani nu au reuşit să facă o amărâtă de subtitrare să fie afişată peste benzile negre ale unui film panoramic. Bine că în schimb VLC vine cu astfel de feature-uri:

"Efect de zid": un feature extrem de "folositor" utilizatorilor


1 comentarii :

Horia spunea...

Știu că a trecut multă vreme de când ai scris articolul, dar abia acum l-am descoperit.
Din păcate ai dreptate 101%. Nici eu nu pot înțelege cum nici un player (cu excepția SMPlayer) nu știe in 2010 (aproape 2011) să afișeze o amărâtă de subtitrare sub film.
Felicitări pentru programe și pentru blog :)