vineri, 29 martie 2024

Luna din pozele făcute cu telefonul mobil: reale sau false?


Acesta este un răsărit de Lună, fotografie pe care am făcut-o personal cu un Samsung S23. Gurile rele ar zice că Luna din fotografie nu e reală, ci imaginea e trucată de către telefon. Gurile rele ar avea dreptate, deși în același timp s-ar înșela. Ce mai e adevărat și ce nu?

Când Samsung a prezentat gama S21 de telefoane inteligente, a rupt gura târgului demonstrând cum acestea sunt capabile să fotografieze Luna în niște detalii pe care doar cu o cameră foto profesională le puteai surprinde până atunci. Nu a trecut mult timp și au început scandalurile, dovedindu-se că Luna din fotografiile făcute cu telefoanele Samsung ar fi falsuri. Samsung a dezmințit informația afirmând că niciun efect de supraimpresiune sau introducere de texturi ar avea loc în cazul acestor fotografii, ci telefonul folosește inteligența artificală pentru a detecta prezența Lunii și folosește o tehnică de îmbunătățire a imaginii care reduce zgomotul și blur-ul din imaginile cu aceasta.

 

Fotografiile cu Luna făcute cu telefoanele Samsung sunt falsuri ordinare

 
Acest lucru a fost demonstrat de către utilizatorul ibreakphotos de pe Reddit, care pus pe un ecran o imagine a Lunii estompată (blurată) artificial și a fotografiat-o apoi folosind un telefon de la Samsung:
 
Credit: ibreakphotos
 
În partea de sus a imaginii este versiunea Lunii care a fost afișată pe ecranul monitorului și fotografiată cu un Samsung S23, iar în partea de jos este fotografia rezultată. Telefonul a adăugat, în mod evident, detalii acolo ele unde nu existau: dacă în cazul Lunii reale poți spune că stă în măiestria lentilelor și a senzorului optic să capteze detaliile, în cazul Lunii afișate pe monitor acele detalii pur și simplu nu există. Imaginea e neclară încă de la origine, nu poți să focalizezi sau să te apropii mai mult de aceasta pentru a obține mai multe detalii. Acest experiment simplu demonstrează clar că Luna pe care o vedem în fotografia de jos nu provine din captarea unei imagini reale, drept urmare fotografia este trucată iar Luna din aceasta, falsă. Până la urmă nici nu e tare greu să falsifici o imagine a Lunii, inclusiv folosind metode automate, având în vedere că știm bine cum arată aceasta iar imaginea ei nu suferă mari modificări de-a lungul timpului.

Fotografiile cu Luna făcute cu telefoanele Samsung NU sunt falsuri ordinare

 
Totuși, fotografia făcută de mine are o particularitate: Luna nu era complet vizibilă, ci abia răsărea, iar pe deasupra aceasta e obstrucționată de către niște crengi de copaci. Dacă telefonul ar fi pus pur și simplu, în fotografia făcută de mine, o imagine artificală a Lunii peste cea captată de senzor, atunci aceasta nu ar mai fi apărut acoperită în vreun fel. Drept urmare, fotografia Lunii făcută de mine trebuie să fie reală sau măcar bazată pe realitate.

Ce se întâmplă aici, de fapt, e un exemplu bun despre cum progresele în domeniul inteligenței artificiale amestecă adevărul cu neadevărul. Telefoanele mobile (și nu numai) fac dintotdeauna post-procesare pe fotografiile pe care le captați cu acestea, iar de o vreme folosesc inclusiv tehnici de inteligență artificală (nu există o "graniță" concretă între locul de unde se termină o simplă postprocesare și locul de unde începe inteligența artificială). Drept urmare, Luna din fotografia mea este la fel de adevărată sau falsă precum fotografiile cu familiile voastre din galeria foto. Chipurile celor dragi pe care le păstrați ca amintire în memoria telefonului trec prin aceleași procedeuri de post-procesare prin care a trecut și Luna mea. Un rid în colțul gurii bunicii care apare într-o fotografie, deși existent și în realitate, poate că abia a fost captat de senzorul camerei foto și a fost ulterior reconstruit de către un algoritm de inteligență artificială.

Îmi pare rău dacă articolul meu nu v-a lămurit dacă Luna din fotografiile făcute cu telefoanele de top ale Samsung e sau nu reală, însă trebuie să mărturisesc că nu am avut intenția asta nici măcar o clipă. M-am folosit de acest subiect pentru a aduce, în prim plan, impactul pe care îl are dezvoltarea sistemelor de AI asupra realității. Vremurile se schimbă, dezvoltarea de algoritmi de inteligență artificială (mai ales de tip generativ) a căpătat un avânt uimitor în ultimii ani iar părerea mea, ca om care lucrează în domeniul informaticii, este că lumea nu va mai fi niciodată la fel, iar adevărul va începe să capete nuanțe de gri pe care nu ni le-am fi putut imagina vreodată.