sâmbătă, 4 februarie 2017

Mic îndrumar de verificat știri false

Logo-ul Lumea Justiției, (c) luju.ro
Facebook și Google au anunțat că lucrează la algoritmi care să detecteze știrile care au rolul de a manipula oamenii cu informații false. Există însă câteva pârghii prin care și noi, oamenii simpli, putem verifica cât de adevărată e sau nu e o informație. O să dau un mic exemplu despre cum putem verifica, în anumite situații, dacă ceea ce citim este fals sau adevărat.

Luăm de exemplu o știre postată de Lumea Justiției și preluată, de asemenea, și de Antena 3: Abuzul în serviciu dezincriminat în mod tacit de Guvernul Cioloș. E dificil să-ți dai seama din textul știrii dacă ce scrie acolo e adevărat sau nu, iar faptul că cei mai mulți dintre noi nu suntem specialiști în drept face dificilă verificarea acestor lucruri prin citirea de ordonanțe, legi, șamd. Putem, însă, să ne folosim inteligent de Google pentru a verifica această informație.

Decizia CCR privind abuzul în serviciu a fost dată în 15 iunie 2016 iar din cauză că Guvernul și Ministerul Justiției nu au aliniat Codul Penal la decizia Curții Constituționale ar însemna că peste 45 de zile, adică 30 iulie, această infracțiune ar fi trebuit să fie dezincriminată tacit (adică prin neluarea niciunei acțiuni).

Acum intrăm pe Google și căutăm condamnat abuz în serviciu. De sub bara de căutare apăsăm pe Instrumente, apoi pe Oricând și din meniul care apare alegem Interval personalizat. Alegem De la să înceapă cu data de 1 august 2016 (când abuzul în serviciu ar fi trebuit să fi fost deja dezincriminat) și la câmpul La alegem 1 ianuarie 2017, pentru ca rezultatele căutărilor să nu interfereze cu discuțiile despre abuzul în serviciu din ultima perioadă.

Vom vedea, în rezultate, că între 1 august 2016 și 1 ianuarie 2017 s-au dat condamnări pentru abuz în serviciu. Acest fapt nu poate să însemne decât două lucruri: ori știrea prezentată de Lumea Justiției e falsă, ori în această perioadă s-a produs un grav abuz prin care niște oameni au fost condamnați pentru o infracțiune care era dezincriminată.

Las la latitudinea cititorului să aleagă pe care dintre variante să le creadă sau să verifice mai departe aceste informații.