marți, 29 iulie 2014

Feriţi-vă de Lenovo

După cum probabil ştiţi, mai ales dacă aţi mai dat pe aici, sunt posesorul unui laptop Lenovo M5400 de vreo jumătate de an. Tot probabil ştiţi şi că am avut ceva de furcă cu a face acest model să funcţioneze bine cu Linux, aşadar mitul "Lenovo is Linux-friendly" a cam murit, nici până în ziua de azi neavând disponibil un driver funcţional pentru Bluetooth şi cititorul de amprente. Dar astea sunt mofturi.

Lenovo M5400 e bântuit de două mari probleme. Una privind touchpad-ul, bug ce afectează cam toată seria (inclusiv B5400, care e cam acelaşi lucru cu M5400) şi care face utilizarea fără mouse a laptop-ului aproape imposibilă. Cum o fi trecut o serie întreagă de laptopuri de QA-ul celor de la Lenovo cu un bug care-ţi cere doar 15 minute pentru a-l reproduce, nu ştiu. Dar mă face să mă întreb ce alte probleme cu mult mai grave ar putea trece de QA-ul aparent inexistent al companiei. Evident, deşi există plângeri în acest sens cei de la Lenovo nu zic nimic. Nu am încercat să dau laptop-ul în garanţie deoarece mi-e o unealtă puţin cam indinspensabilă şi pe deasupra folosesc touchpad-ul cam 1% din timp deci e o problemă care mă afectează prea puţin.

O altă problemă e chipset-ul pentru WiFi+Bluetooth, un Broadcom BCM43412 care nu e chiar cel mai performant posibil şi care, pe deasupra, are un suport precar pe Linux (driver closed-source, Bluetooth aproape nefuncţional). Astăzi, dintr-o discuţie pe Facebook, am aflat că WiFi-ul este legat de laptop printr-o interfaţă Mini PCI-e ceea ce înseamnă că l-aş putea înlocui cu un alt model. Doar că laptop-urile Lenovo au în BIOS o listă (restrânsă) de plăci WiFi pe care le acceptă iar orice tentativă de a monta un modul nesuportat va întrerupe procesul de boot. Cei de la Lenovo spun că sunt forţaţi de FCC să permită doar utilizarea de plăci WiFi testate şi certificate, însă chiar şi utilizarea unui dispozitiv certificat are foarte mari şanse să nu fie acceptat de către laptop deoarece lista include doar modulele testate împreună cu acesta. Deşi suntem în UE şi tehnic ni se cam rupe de FCC-ul americanilor, această restricţie se aplică şi prin părţile noastre iar cei de la Lenovo nici nu pun la dispoziţie nicio cale de a o înlătura. Există o petiţie online pe tema asta, dar petiţiile online... sunt doar petiţii online.

Personal am început deja a le recomanda cunoştinţelor să evite modelele de laptop-uri de la Lenovo iar totodată voi evita şi eu, pe viitor, acest producător. Da, e 100% hating deoarece nu pot tolera astfel de practici din partea companiilor care îţi vând un produs pentru ca apoi să îţi impună cum să îl foloseşti. Cumperi un telefon mobil blocat pe o reţea deoarece acesta e subvenţionat de operator, dar în cazul unui laptop al cărui preţ îl plăteşti în totalitate nu mai există scuză.

Update: pentru problema cu WiFi-ul se pare că există o problemă expusă de către un utilizator al forumului celor de la Lenovo aici.

13 comentarii :

Marian spunea...

Sper ca nu ai uitat ca eu ti-am recomandat un Asus

Anonim spunea...

Nu cred că toate modelele de la Lenovo au astfel de probleme. Eu personal nu folosesc bloototh și nici nu am la laptop.

Dar orice sistem bazat pe GNU+Linux am instalat pe Lenovo pe care îl am a mers fără probleme.

Plus că am mai instalat GNU+Linux pe alte două modele de Lenovo fără nici o problemă.

La legătura următoare sunt calculatoarele pe care am pus GNU+Linux http://crismblog.ro/category/sisteme-de-operare-instalate/

Ovidiu spunea...

@Cristian Moldovan,acuma că nu merge Bluetooth-ul - asta e. Înainte să cumpăr laptop-ul mă aşteptam să nu îmi meargă pe Linux cititorul de amprente şi Bluetooth-ul şi totuşi l-am achiziţionat, semn că am ştiut ce fac. Dar e aiurea să nu poţi să şi schimbi măcar modulul doar din cauza unei restricţii intenţionat puse în BIOS.

Unknown spunea...

Din alte puncte de vedere, sunt echipamente fiabile: Am un G550 de 4 ani, timp în care numai băgat în apă nu a fost. Bateria a rezistat incredibil de bine.

În altă ordine de idei, îți dau dreptate. Am avut probleme cu driverul pentru Bluetooth pe linux, iar legat de placa WiFi, când ceilalți producători puneau Gigabit LAN și Wireles 802.11n pe laptopurile din aceeași categorie de preț, ășia echipau Seria G*** cu modul Wifi 802.11g. Cam cum?! :|

dan spunea...

Pt wifi exista, in caz de urgenta, ndiswrapper. Nu l-am mai folosit de ani buni dar era o solutie eificenta atunci cand nimic nu mergea

Anonim spunea...

Am avut si eu un Lenove 3000 N200 si numai probleme am avut cu el... atatea probleme cate am avut cu calculatorul ala...vai de capul meu...

Anonim spunea...

Salut! referitor la trackpad, subscriu, e groaznic sa te chinui pe 1-2 cm patrati sa folosesti cursorul!
insa referitor la abil, desi la iwireless, merge impecabil, desi la inceput am avut ceva probleme, se deconecta mereu, dupa ce am schimbat driver-ul initial cu un release de prin 2013, n-am mai avut nici cea mai mica problema!
bluetooth-ul nici macar nu l-am incerct, utilitatea lui, in ce ma priveste, tinde spre zero!
P.S. detin tot un 5400

Mihai spunea...

A avut cineva probleme cu display-ul la un M5400 ? Dintr-o data a aparut o dunga orizontala pe siatuata la mijlocul ecranului. Are doar 5 luni.

Ovidiu spunea...

Ce culoare are dunga? Apare tot timpul, de la momentul pornirii laptop-ului până la închidere? Probabil display-ul este defect, încearcă să conectezi un monitor extern ca să fii 100% sigur.

La al meu doar apăruse o pată de lumină în partea dreaptă-jos a ecranului, care se vedea însă doar din unghi. Între timp am schimbat laptop-ul.

Mihai spunea...

Dunga nu se vede pe fundal alb, doar pe fundale inchise. Este discontinua si cam de culoare aproape neagra. Nu inteleg fenomenul. Se vede la fel si in bios, nu doar in windows.

Mihai spunea...

LOL. Ecranul si-a revenit. Dupa 3 zile nu mai apare dunga. Sa ma mai duc la garantie cu el? Sa astept sa apara iar?

Ovidiu spunea...

Să nu fi fost ceva umezeală care să fi făcut probleme (condens?). Dacă nu a fost asta în mod cert e vorba de un contact imperfect. Nu cred că o să rezolvi ceva la garanţie dacă nu reuşeşti să reproduci problema, aşa că nu ai decât să aştepţi să apară din nou, eventual.

Mihai spunea...

Problema nu s-a mai repetat. Cred ca a fost vorba de un condens.