luni, 30 decembrie 2013

Quick-tip: fix pentru flickering la fade-out, în KDE

Observ că pe laptop-ul meu unele elemente din interfaţă (în special tooltip-urile) "clipesc" la efectul de fade-out (vezi GIF-ul alăturat). Nu ţin minte să fi avut această problemă pe desktop, ceea ce mă face să cred că e o mică problemă undeva pe la driverele celor de la Intel. Anyway, există un fix rapid pentru asta.

1. Deschideţi System Settings
2. Accesaţi "Desktop effects"
3. Căutaţi după "Blur"
4. Accesaţi setările apăsând pe butonul cu rotiţa dinţată din dreptul plugin-ului
5. Debifaţi "Save intermediate rendering results."
6. ???
7. Profitați.

duminică, 29 decembrie 2013

TV-Maxe: "Project Petrodava" şi un capăt de drum

Dacă e adevărat că procesul de dezvoltare al TV-Maxe a cam amorţit, asta nu înseamnă că proiectul este unul abandonat! De fapt, mi-am propus ca în prima lună a anului viitor să lansez mult întârziata versiune 0.10, făcând însă rabat de la regula pe care mi-am autoimpus-o, cea de "release-urile cu număr par nu aduc funcţionalităţi noi."

TV-Maxe 0.10 va veni, de fapt, cu două noi feature-uri: un modul de diagnosticare, care va veni să ofere utilizatorului indicii despre compatibilitatea sistemului său cu TV-Maxe (aplicaţii lipsă, porturi blocate, versiuni incompatibile ale dependinţelor, etc.) şi ceea ce tocmai l-am botezat "Project Petrodava": un proiect care va veni în întâmpinarea studenţilor sau a celor cu conexiuni lente la internet.

În ce constă Project Petrodava? Ei bine, mulţi studenţi locuiesc în cămine studenţeşti unde internetul este limitat doar la câteva porturi, în speţă 80 (folosit la navigarea pe web), 443 (pentru conexiuni HTTPS) şi probabil altele folosite de către protocoale mai cunoscute şi legale. Aceşti utilizatori de TV-Maxe (şi cei de SopCast, în general) se află aşadar în imposibilitatea de a se uita la canale TV din pricina acestor limitări: Project Petrodava va consta într-un server intermediar care va prelua, la cerere, canalele transmise prin SopCast (şi celelalte protocoale) şi le va retransmite prin portul 80 (dar nu prin HTTP, pe motiv de webadmini care abia ar aştepta să pună un <embed> cu un URL către Petrodava), evitând astfel aceste limitări (atâta vreme cât nu sunt făcute pe bază de protocol). Îi va ajuta şi pe cei cu conexiuni mai lente deoarece SopCast necesită ceva viteză având în vedere că pe lângă download acesta face şi upload, sugrumând astfel şi puţina bandă rămasă utilizatorului.

Deşi sunt conştient de consumul de resurse pe care un astfel de "mecanism" îl va necesita, intenţionez să ofer iniţial acest serviciu în mod gratuit atâta vreme cât nu va fi nevoie să-mi vând un rinichi petru a-l ţine în funcţiune. Probabil voi folosi serviciile celor de la DigitalOcean, atâta vreme cât voi avea nevoie, mai degrabă, de trafic de internet decât de resurse hardware (pe server nu se vor face niciun fel de conversii video sau audio). Momentan "Project Petrodava" există în variantă materială, urmând să îl integrez cu interfaţa TV-Maxe şi să adaug suport pentru mai multe protocoale (momentan suportă doar SopCast).

Acum să vedem ce cu capătul ăsta de drum. E foarte probabil ca TV-Maxe 0.10 să fie ultima versiune a acestei aplicații, așa cum o știți voi. Cum GTK2 e mort iar GTK3 pluteşte într-o mare de incertitudine, intenţionez să rescriu TV-Maxe folosind Qt, framework-ul celor de la Digia. Nu sunt singurul dezvoltator care lasă GTK-ul pe Qt, şi cei de la Wireshark şi LXDE fiind nemulţumiţi de calitatea precară adusă de GTK3 şi de managementul prost al acestuia. Trecerea pe Qt îmi va aduce, sper, o portabilitate mai bună, ceea ce se traduce prin posibilă versiune de TV-Maxe pentru Windows (şi aici mă refer la un TV-Maxe pur-sânge, nu precum cel ce a luat forma 1TV Online). De asemenea ffmpeg va deveni elementul central în TV-Maxe, asta pentru a oferi o experienţă cât mai uniformă indiferent de backend-ul folosit (probabil Phonon, care la rândul său suportă GStreamer, MPlayer şi VLC). Totuşi, nu vă aşteptaţi în 2014 la această versiune pe Qt: deşi e posibil să apară atunci (şi există deja un build care nu prea face nimic interesant), nu se află pe lista mea de priorităţi.

Până la noi veşti, vă urez un an nou fericit şi tot ce e mai bun. La mulţi ani!

sâmbătă, 7 decembrie 2013

Viral

Versiunea pentru Android a aplicaţiei oficiale de YouTube a venit nu de mult cu un update care, pe lângă schimbările aduse interfeţei grafice, vine şi cu câteva funcţii... în minus. Cel mai mult îmi lipseşte acum funcţia de copiere a URL-ului videoclipului curent, singurul lucru posibil acum fiind de a da "share" videoclipului pe diversele reţele de socializare, pe e-mail sau prin intermediul altor servicii, în funcţie de aplicaţiile instalate în telefon. Asta pe lângă un mare minus pe care utilizatorii l-au deplâns multă vreme, dar pe care cei de la Google nu l-au implementat nici până în ziua de astăzi: posibilitatea de redare a videoclipurilor când aplicaţia nu este în prim-plan.