miercuri, 15 februarie 2012

5 aplicaţii Linux despre care probabil nu ştiai

Avântul căpătat de Linux în ultimii ani a adus, pe lângă numărul mare de utilizatori, şi un număr considerabil de dezvoltatori, fiecare dezvoltând aplicaţii care de care mai interesante. Odată cu acest lucru se petrece un fenomen care pe Windows are loc de foarte mulţi ani: apariţia unor aplicaţii - să le spunem - spectaculoase dar anonime din cauza lipsei marketing-ului şi a unei baze numeroase de utilizatori. În acest articol voi aduce în discuţie 5 aplicaţii ce intră în această categorie şi care se ridică peste aşteptările pe care le-ai putea avea de la un proiect atât de puţin cunoscut, de multe ori acestea depăşind în calitate programe deja consacrate.

1. CMPlayer
Mai mult pentru această aplicaţie scriu acest articol. CMPlayer este un player despre care am aflat de pe kde-apps.org, este bazat pe VLC şi oferă o interfaţă minimală fiind în acelaşi timp destul de complex. Ce îmi place mie atât de mult la acest player video? Ei bine, VLC este cunoscut, printre multe altele, pentru faptul că se descurcă foarte bine la citirea fişierelor video corupte. De asemenea stă bine şi la capitolul performanţă, aşa că PC-ul tău care nu citeşte HD-uri ar putea avea o şansă cu acest player. Principala problemă cu care mă confrunt la VLC este că nu poate afişa subtitrările la baza ecranului, pe banda neagră, atunci când urmăresc un film în format wide. E "zgârietor" la ochi să vezi subtitrarea la jumătatea ecranului, ocupându-ţi şi aşa puţinul spaţiu în care filmul e afişat. CMPlayer nu suferă de acest defect aşa că, dacă vrei VLC şi subtitrări la baza ecranului, CMPlayer e pentru tine.

2. Game Conqueror
Acum încercaţi să-mi depăşiţi scorul :P
Nu obişnuiesc să joc jocuri pe PC şi asta mai ales pentru că mă enervez uşor când lucrurile nu merg cum trebuie pe propriul meu calculator (iar în jocuri de multe ori se întâmplă ca lucrurile să nu meargă cum trebuie). Mai ales când nu ai experienţă în a manevra mouse-ul prin labirinturi imposibile, să joci jocuri poate fi o experienţă destul de frustrantă. Totuşi există mecanisme prin care poţi trişa în jocurile pentru calculator iar unul din acesta este scanmem, cu al său Game Conqueror ca interfaţă grafică. Folosind această aplicaţie putem modifica variabilele stocate în memorie de către un anumit proces sau, mai pe româneşte, putem modifica scorul, viaţa sau nivelul de experienţă din cadrul unui joc pentru calculator. Totul se face prin selectarea procesului în care rulează jocul, identificarea valorii şi modificarea acesteia. Nu o să intru prea mult în detalii ci o să spun doar că, deşi nu e frumos să trişezi, Game Conqueror nu trebuie să lipsească din arsenalul unui gamer înrăit.

3. Silicon Empire
Atunci când vinde vorba de ardere de CD-uri sau DVD-uri sub Linux, în mod clar "regii" sunt K3B şi Brasero, în funcţie de mediul desktop folosit. Nu rău stau şi alte aplicaţii precum Graveman sau GnomeBaker, iar probabil NeroLinux îşi are şi el adepţii mai ales printre cei ce vin din mediul Windows. Însă o aplicaţie din această categorie de care puţină lume ştie (nu e listată nici măcar pe Wikipedia) este Silicon Empire (site la pământ, în momentul scrierii acestui articol). Fiind o aplicaţie aflată în stadiu Alpha (deci mare atenţie la utilizarea acesteia), Silicon Empire impresionează mai ales prin aspectul său, interfaţa acestuia fiind nu doar plăcută ci şi extrem de simplistă. Nu văd utilizator care să nu se poată descurca printre elementele acesteia, spre deosebire de K3B care este un amalgam de butoane, meniuri şi ferestre care uneori intimidează până şi utilizatorul experimentat. De cât timp am Silicon Empire instalat în calculator nu am ars nici măcar un CD cu el, aşa că pe acest plan... poate voi reveni cu informaţii pe viitor.

4. PartitionManager
O aplicaţie cu un nume foarte sugestiv şi generic, PartitionManager a ajuns pe calculatorul meu cam de pe când am lăsat Gnome-ul pe KDE. Pe lângă clasicele funcţii regăsite într-un program de acest fel, PartitionManager oferă şi posibilitatea de vizualizare a informaţiilor SMART, aşa că afla şti în orice clipă care e starea de sănătate a hard-disk-urilor din calculatorul tău. Interfaţa acestuia este asemănătoare cu cea întâlnită în GParted, cu care împarte şi câteva librării şi utilitare (libparted, ntfs-tools, etc.).

5. Quick USB Formatter
Te-ai gândit vreo dată "cum formatez un stick de memorie USB din Linux?"? Da, mkfs.ntfs /dev/sdc1 sau orice altceva asemănător, în funcţie de formatul şi dispozitivul ţintă pe care doreşti să-l formatezi. Dar, fiind într-un mediu desktop, probabil că ar fi mai frumos să poţi formata memoriile pe USB folosind un utilitar grafic. Pentru acest moft a fost creeat Quick USB Formatter, un utilitar care se integrează foarte frumos cu Plasma din KDE şi a cărui unic scop în existenţa sa e să îţi golească stick-ul USB de date şi să îi dea un nou format (sau poate doar să-l refacă pe cel vechi). Desigur, nu va face asta decât dacă îî spui tu, aşa că fii fără teamă. Quick USB Formatter este mic, seamănă destul de bine cu utilitarul de formatare din Windows şi te scapă de deschis consola şi dat comenzi doar pentru a formata un mic stick de memorie.






Pe lângă aceste programe mai sunt, în mod cert, alte sute şi mii care aşteaptă să apară în lumina reflectoarelor. Pe acestea le-am descoperi, în special, cotrobăind pe kde-apps.org cât şi pe site-urile înfrăţite cu acesta (qt-apps şi gnomefiles) însă şi acolo aplicaţiile noi apărute îşi fac cu greu urcarea în ochii utilizatorilor, chiar dacă acestea îşi fac perfect treaba pentru care au fost concepute. Să remarcăm, totuşi, explozia de aplicaţii desktop pentru sistemul de operare Linux şi, de asemenea, intrarea unor companii renumite în această horă a Linuxului casnic, companii precum Ahead sau Nokia.