duminică, 27 iunie 2010

Back to Sony Ericsson

Ieri mi-am măritat N73-ul în schimbul unui K810i. I'm fucking happy. Are nevoie de o carcasă nouă (când vezi ecranul zici că eşti în basmele cu zâne), dar în rest funcţionează ireproşabil. Deja l-am patch-uit, urmând ca astăzi să îi instalez şi Tartes ElfPack. În curând un tutorial despre scăderea CID-ului la telefoanele Sony Ericsson (ăsta a fost CID53, în urma unei vizite la service-ul Orange). Nu regret nici măcar o clipă, în sfârşit am iar sunet puternic şi clar în căşti (în urma schimbării driverelor acustice, desigur) şi multitasking cu mai mult de 2 aplicatii simultan. I love SE!

miercuri, 16 iunie 2010

GnuBox, Ubuntu şi netul prin bluetooth

Zilele astea PC-ul mi-a fost posedat de frate-miu (venit în vizită pe la mine), aşa că a trebuit să găsesc o metodă simplă şi cât mai puţin costisitoare prin care să pot avea acces la e-mail-uri, messenger şi WWW. Cum Orange a renunţat la Orange WAP Unlimited iar ofertele de internet mobil au primit nişte preţuri astronomice, singura cale era să împart conexiunea la internet a PC-ului cu telefonul.

Fostul meu Sony Ericsson suporta PAN, cu toate astea însă nu am reuşit niciodată să mă conectez la internet prin intermediul PC-ului, nici pe Windows şi nici pe Linux. Despre Symbian nu ştiu dacă suportă PAN by default, dar ştiam încă de dinainte de a deţine N73-ul (cu care îmi manânc zilele momentan) de GnuBox. Combinaţia dintre Windows şi GnuBox încă nu am încercat-o, dar pe Linux am reuşit cu succes să folosesc conexiunea de la PC pentru a avea net pe telefon. Cum? Urmând paşii următori.

În primul rând, avem nevoie de un adaptor Bluetooth la PC (şi de asemenea, un telefon cu Bluetooth). Mai apoi este necesar să facem pairing între telefon şi PC. Eu folosesc Blueman pentru a-mi administra conexiunile Bluetooth, dar indiferent de ce anume foloseşti, pairing-ul nu ar trebui să fie mare brânză.

Următorul pas constă în configurarea telefonului. Se instalează GnuBox pe telefon (alegând versiunea corespunzătoare dispozitivului tău mobil), se rulează şi se selectează Options > Debug > Dump Full CommsDB pentru a face o copie a configurării conexiunilor, în caz că apar probleme. Puteţi închide GnuBox. Apoi vom creea o nouă conexiune. Accesează meniul, apoi Tools > Settings > Connection > Accesspoints. La denumire scriem "Bt" (fără ghilimele, case-sensitive!), setaţi valoarea lui "Data Bearer" în "Data call" şi ca număr de apel setaţi orice număr, aleatoriu (de preferinţă unul care să nu intre în conflict cu un număr apelabil). Restul setărilor rămân aşa cum sunt. Porniţi din nou GnuBox şi selectaţi Options > Install > Create records. Reporniţi GnuBox şi selectaţi Options > Install > set RAS login script. Pentru ultima dată, reporniţi aplicaţia şi selectaţi Options > 2box Bluetooth > LAN Access server. Configurarea telefonului s-a încheiat.

Urmează să configurăm şi calculatorul pentru a primi conexiuni. Porniţi consola (terminal) şi logaţi-vă în aceasta ca root executând comanda sudo -s şi introducând parola. Apoi tastaţi gedit /etc/ppp/peers/dun şi scrieţi în acel fişier:


115200
noauth
192.168.11.30:192.168.11.40
crtscts
ms-dns server_DNS
lock

În penultima linie, după ms-dns scrieţi denumirea serverului DNS al reţelei dumneavoastră, pe care îl puteţi afla tastând cat /etc/resolv.conf, afişat sub titlul de "domain". În cazul meu, de exemplu, a fost novasat.ro. De asemenea aveţi grijă ca IP-urile din a treia linie să nu intre în conflict cu alte IP-uri din reţea (datorită valorilor asemănătoare). Salvaţi fişierul şi executaţi, în continuare, echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward, pentru a putea accesa internetul cu telefonul, nu doar LAN-ul. În continuare executaţi următoarele două comenzi:


iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.11.0/24 -j MASQUERADE
dund --msdun --listen call dun


Cam asta ar trebui să fie tot. Pentru a putea rula ultima linie, ar putea fi necesar să instalaţi pachetul bluez-compat. Puteţi închide fereastra de terminal fără a pierde conexiunea telefonului la internet. După fiecare repornire a sistemului, ultimele două linii vor trebui executate aşa că, dacă doriţi ca acestea să fie executate automat, le puteţi adăuga în /etc/rc.local. Aveţi mare grijă ca ultima linie din acel fişier să rămână exit 0


Dacă aţi urmat acest tutorial cu succes, ar trebui să vă puteţi conecta la internet prin intermediul PC-ului selectând profilul Bt la conectare. Enjoy!

Sursa documentaţiei

duminică, 13 iunie 2010

ProjectM - MilkDrop pentru Linux


Mulţi dintre cei ce au folosit Winamp mai vechi de versiunea 5 probabil că ştiu ce e aia "MilkDrop". Pentru cei ce însă nu cunosc acest termen, MilkDrop este un plugin de vizualizări audio pentru Winamp. Mai concis, sunt acele analizatoare care afişează culori şi forme în funcţie de ritmul melodiei.

Astăzi am avut surpriza să descopăr din întâmplare că există o implementare a lui MilkDrop şi pentru Linux. Acesta se numeşte ProjectM şi se află în acest moment la versiunea 2.0. Este un proiect open-source deci, totodată, şi gratuit.

La ora actuală există mai multe implementări pentru ProjectM: una pentru PulseAudio (care analizează toate sunetele ce trec prin acest server audio), una pentru libvisual (care analizează sunetele produse de orice player audio ce oferă suport pentru această librărie), una pentru QMMP şi probabil şi altele.

Dacă doreşti să încerci ProjectM, poţi descărca sursele de pe pagina oficială a proiectului sau poţi să instalezi pachete precompilate oferite de distribuţia ta. De exemplu, instalarea pachetului libvisual-projectm în Ubuntu ne va oferi posibilitatea de a ne bucura de vizualizări MilkDrop din Amarok 1.4 (nu ştiu dacă Amarok 2 suportă) sau din alte playere ce suportă libvisual. De asemenea, instalând qmmp-plugin-projectm va permite utilizarea lui ProjectM direct din player-ul audio QMMP.


Pentru controlul vizualizărilor sunt disponibile anumite shortcut-uri, disponibile prin apăsarea tastelor corespunzătoare când fereastra ProjecM are focus:
m: afişează meniul pluginului
f: schimbă din modul fereastră în fullscreen şi invers (nesuportat de libvisual, se pare)
l: rămâne la vizualizarea afişată în acest moment
y: comută afişarea de vizualizări în mod aleatoriu
n: vizualizarea următoare
p: vizualizarea anterioară
r: afişează o vizualizare aleatoare
F1: afişează meniul de ajutor
F2: comută afişarea titlului melodiei
F3: comută afişarea numelui vizualizării
F4: comută informaţiile despre randare
F5: comută afişarea FPS-ului (FPS = cadre pe secundă)

Acum, dacă te-ai plictisit de vizualizările incluse, poţi instala altele noi de pe forumul MilkDrop, copiind fişierele cu extensia .milk în /usr/share/projectM/presets. Enjoy!

PPA pentru Gyachi

Probabil cei ce folosesc Ubuntu şi Gyachi îşi iau ultimele versiuni ale aplicaţiei din urmă de pe PPA-ul lui Loell Anthony Erecre. Ei bine problema e că acel PPA nu a mai fost actualizat de ceva timp şi, în timp ce Gyachi e la versiunea 1.2.7, ultima versiune disponibilă în acest repository e la 1.2.2. Dacă foloseşti Gyachi (şi Ubuntu) şi doreşti o versiune mai nouă a clientului de Yahoo! Messenger, adaugă acest PPA şi vei putea face upgrade la ultimele versiuni ale aplicaţiei.

sâmbătă, 5 iunie 2010

Zilele Humorului 2010



vineri, 4 iunie 2010

Linux pe desktop: adevăr sau provocare?

Astăzi citeam o mică confruntare pe subiectul "Este sau nu Linux desktop-ready?". Fiind o chestie despre care se vorbeşte mult în ultimul timp, mai ales de când Linux a început să se extindă pe desktop-uri, m-am gândit să îmi dau şi eu cu părerea despre acest subiect.



joi, 3 iunie 2010

Notificările din Ubuntu Lucid

O chestie care m-a supărat încă de la Ubuntu 9.10 este poziţia notificărilor, care tinde spre centrul ecranului, însă din fericire acest comportament se putea corecta prin instalarea unei versiuni patch-uite a notifyOSD. Acum lucrurile au fost împinse şi mai departe oferindu-se o versiune de notifyOSD configurabilă. Această versiune poate fi descărcată din PPA-ul lui Sukochev Roman. Pentru configurarea acestuia, creeaţi un fişier ~/.notify-osd folosind editorul de text preferat. Fişierul meu de configurare arată cam aşa:


slot-allocation = dynamic
bubble-expire-timeout = 3sec
bubble-vertical-gap = 5px
bubble-horizontal-gap = 5px
bubble-corner-radius = 37,5%
bubble-icon-size = 30px
bubble-gauge-size = 6px
bubble-width = 240px
bubble-background-color = 131313
bubble-background-opacity = 90%
text-margin-size = 10px
text-title-size = 100%
text-title-weight = bold
text-title-color = ffffff
text-title-opacity = 100%
text-body-size = 90%
text-body-weight = normal
text-body-color = eaeaea
text-body-opacity = 100%
text-shadow-opacity = 100%


Fişierul de configurare de mai sus va seta poziţia notificărilor ca în Ubuntu Jaunty Jackalope. Dacă doriţi, însă, ca poziţia acestora să fie precum cea implicită, modificaţi valoarea lui slot-allocation din "dynamic" în "fixed". Puteţi modifica timpul de afişare a notificărilor setând valoarea lui bubble-expire-timeout. Pe lângă aceste setări, se mai pot modifica setările privind dimensiunea iconului din notificări, culoarea textului şi a fundalului, nivelul de transparenţă, dimensiunile notificărilor, etc.

Găsit pe http://www.webupd8.org/2010/05/finally-easy-way-to-customize-notify.html