sâmbătă, 12 iulie 2008

Pidgin

Pentru cei ce nu ştiu, Pidgin este un client de IM (mesagerie instantă) disponibil pentru sistemele de operare Windows şi Linux. Poate lucra cu mai multe protocoale simultan (AIM, MSN, Yahoo!, XMPP, ICQ, IRC, SILC, SIP/SIMPLE, Novell GroupWise, Lotus Sametime, Bonjour, Zephyr, MySpaceIM, Gadu-Gadu şi QQ) şi este cu mult mai complex decât clienţii oficiali ai reţelelor de IM.

La început, numele acestei aplicaţii era "Gaim", dar din cauza unui mic scandal făcut de AOL, numele aplicaţiei a fost schimbat în Pidgin. Ultima versiune de Pidgin este 2.4.3 şi poate fi descărcată gratuit de la http://www.pidgin.im . Totodată, un fork al acestui program (Funpidgin sau Carrier) este disponibil la http://funpidgin.sourceforge.net , fork ce aduce câteva facilităţi în plus faţă de aplicaţia oficială.

În acest articol am ales să vă prezint Pidgin şi facilităţile pe care acesta le oferă. Deoarece nu am Windows instalat în PC, screenshot-urile le-am făcut utilizând Wine, un program ce permite rularea de aplicaţii Windows în Linux. Astfel, prin intermediul Wine aplicaţia va funcţiona exact ca şi în Windows, deci dacă eşti utilizator Windows poţi urma acest articol fără griji :)

1. Instalarea în WindowsKit-ul aplicaţiei Pidgin se poate descărca de pe site-ul oficial. Kit-ul versiunii de Windows are 10.8 MB, şi include librăriile GTK+, necesare rulării aplicaţiei.

Instalarea aplicaţiei se face foarte uşor, interfaţa installer-ului fiind disponibilă şi în limba română. După ecranul de întâmpinare, este prezentată licenţa GPL (aplicaţia fiind Open-Source), care prezintă condiţiile utilizării acestei aplicaţii. Dacă ţi-e lene să o traduci în limba română sau nu le ai cu limba lui Shakespeare, poţi citi varianta în română a acesteia aici . Apăsând pe "Înainte" declari că eşti de acord cu termenii licenţei. Pasul următor este cel de alegere a componentelor pe care dorim să le instalăm.

fig.1: Instalarea lui Pidgin este una uşoară şi facilă
Dacă doriţi un shortcut pe Desktop, respectiv în meniul Start, bifaţi căsuţele corespunzătoare. Prin URI Handlers definiţi ce tipuri de link-uri să fie administrate de Pidgin. De exemplu, pe unele site-uri puteţi găsi link-uri de genul "Trimiteţi-i mesaj lui X prin Yahoo Messenger". Bifând ymsgr: din categoria "URI Handlers"veţi face ca la selectarea unui astfel de link să fie deschisă o fereastră de Pidgin, gata pregătită pentru a-i trimite un mesaj lui X. De la categoria "Spellchecking support" puteţi alege pentru care limbi doriţi să aveţi suport pentru verificarea greşelilor de scriere. Trebuie să ţineţi cont că vor trebui descărcate pachete de date pentru fiecare limbă pe care o selectaţi. Cum Pidgin nu este o aplicaţie de redactare a documentelor iar sublinierile roşii de sub cuvinte devin enervante, am ales să nu selectez nicio limbă din acea listă.
La următorul pas vom putea alege locaţia de instalare a aplicaţiei. Cum folder-ul standard de instalare a aplicaţiilor sub Linux e "C:\Program Files", am ales să nu modific locaţia în care va fi instalat Pidgin. Apăsând pe "Instalează" veţi porni copierea fişierelor necesare rulării aplicaţiei, precum şi înregistrarea acesteia în sistem. În mai puţin de un minut programul va fi instalat şi gata de folosire.
2. Instalarea în LinuxDacă eşti utilizator Linux, poţi descărca sursele aplicaţiei tot de pe site-ul oficial . Sursele se compilează folosind metoda clasică, adică tastând în consolă "./configure && make && sudo make install". Pentru utilizatorii Ubuntu, pachetele precompilate pentru Pidgin 2.4.3 sunt disponibile pe GetDeb.net . Descărcaţi şi instalaţi, pe rând, libpurple0, pidgin-data şi pidgin, dând dublu-click pe fiecare pachet .deb în parte.

fig. 2: şi în Ubuntu Linux, instalarea e la fel de uşoară.
3. Plugin-uri
Înainte de a porni Pidgin, v-aş recomanda o serie de plugin-uri, care vor mări capabilităţile aplicaţiei. Plugin-urile sunt diferite, în funcţia de platforma pe care rulează Pidgin. Adică plugin-urile de Linux nu funcţionează pe versiunea Windows a Pidgin, şi nici invers. Utilizatorii Windows pot descărca un pachet de plugin-uri de pe site-ul Guifications, iar utilizatorii Ubuntu Linux pot să instaleze plugin-uri pentru Pidgin din Synaptic, cu pachetul "pidgin-plugin-pack". Instalarea plugin-urilor în Ubuntu se face automat, pe când în Windows va trebui să copiezi conţinutul arhivei .zip în "C:\Program Files\Pidgin\plugins".
4. Aplicaţia
În acest moment, aplicaţia e pregătită pentru a fi executată. Căutaţi "Pidgin" în meniul Start sau "Mesagerul Pidgin" în meniul de aplicaţii din Ubuntu, la categoria "Internet". La prima rulare a aplicaţiei, veţi fi întâmpinaţi de un mesaj care vă va îndemna să adăugaţi un cont de IM. Puteţi face acest lucru apăsând pe butonul "Adaugă".

fig.3: Prima rulare a aplicaţiei
În fereastra care apare, sub secţiunea "Opţiuni de autentificare", veţi putea defini reţeaua, contul şi parola account-ului tău. Cum majoritatea dintre voi folosesc Yahoo Messenger, va trebui să alegi "Yahoo" din lista de protocoale. Dacă foloseşti MSN, de exemplu, vei alege MSN din lista de protocoale. La "Nume utilizator" vei trece ID-ul tău de Yahoo, iar la "Parolă" vei trece (ghici ce?) parola. Poţi bifa "Salvare parolă" dacă nu vrei să fii întrebat care e parola ta la fiecare pornire a aplicaţiei. În secţiunea "Opţiuni personale" poţi să îţi setezi un alias local (cum va apărea ID-ul tău în opţiunile programului), dacă vrei să fii notificat când ai e-mail-uri pe care nu le-ai citit şi dacă vrei să setezi un avatar specific pentru acest cont (în locul celui global). Dacă nu ştii cum să completezi datele, poţi trage o privire la screenshot-ul de dedesubt.

fig. 4: Setarea unui cont de Yahoo
Odată cu apăsarea butonului "Salvează" contul va fi activat, iar lista ta de prieteni va apare în fereastra denumită "Listă de contacte". Poţi adăuga şi alte conturi folosind metoda descrisă mai sus.
5. Setările
Fereastra cu setări poate fi accesată din meniul "Unelte" -> "Preferinţe". Nu este greu de înţeles ce face fiecare opţiune, interfaţa fiind în limba română. Cel mai probabil vei dori să ai emoticonurile din Yahoo Messenger şi în Pidgin. Pentru a instala emoticonurile Yahoo în Pidgin, descarcă această arhivă , după care accesează setările aplicaţiei, schimbă tab-ul activ pe "Teme iconiţe" şi alege "Original" din listă.
Dacă sunetele încep să te calce pe nervi, poţi seta ca acestea să se audă doar când fereastra de messenger nu este cea activă. Pentru aceasta, selectează tab-ul "Sunete" din Preferinţe şi debifează "Utilizează sunete când fereastra de discuţii are focus".
6. Plugin-uri
Pidgin poate deveni mult mai complex prin intermediul plugin-urilor. Plugin-urile pot fi accesate şi configurate din meniul "Unelte" -> "Module".

fig. 5: Fereastra cu plugin-uri
Numărul de plugin-uri este destul de mare, iar unele plugin-uri nu funcţionează decât pe anumite protocoale. În continuare vă voi prezenta cele mai interesante plugin-uri. Ţineţi cont că unele plugin-uri nu sunt disponibile decât sub Windows sau Linux.
Album - memorează toate avatarele pe care un contact din listă le schimbă de-a lungul timpului. Dând click dreapta pe un avatar vi se oferă posibilitatea de a-l salva într-o locaţie a hard-disk-ului.

Fig. 6: Plugin-ul "Album"
Auto-reply - răspunde automat mesajelor în funcţie de anumite situaţii (cum ar fi atunci când eşti idle sau busy)
Buddy List Options - oferă anumite extra-opţiuni pentru managament-ul şi afişarea listei de contacte
Mod paranormal (Psychic Mode) - preferatul meu. Acest plugin îţi spune de dinainte când cineva începe să îţi scrie un mesaj. Practic, când cineva te selectează din lista sa şi începe să îţi scrie ceva, va apare fereastra de discuţii înainte ca el să apuce să termine de scris.


Fig. 7: Plugin-ul "Mod paranormal" ("Psychic mode")
Guifications - Afişează notificări pentru contactele care intră sau ies de pe messenger.
7. Tips & Tricks
Şi acum vreau să vă prezint câteva trucuri pentru Pidgin.
I. Întâmpinări contacte
Vrei ca atunci când intră prietenul tău cel mai bun pe messenger să se audă un alt sunet? Sau poate vrei să îi trimiţi automat un mesaj. Cu Pidgin poţi face asta, folosind opţiunea "Întâmpinări contacte" ("Buddy pounces"), din meniul "Unelte". Din fereastra care apare apăsaţi pe butonul "Adaugă" pentru a adăuga o nouă întâmpinare. Acum e momentul să configurăm noua întâmpinare. Selectaţi contul pentru care vreţi să configuraţi întâmpinarea, iar dedesubt introduceţi id-ul pe care doriţi să îl întâmpinaţi. Din secţiunea "Întâmpinare la..." selectaţi când doriţi ca întâmpinarea să fie trimisă: la autentificarea contactului (atunci când intră pe messenger), la deconectarea acestuia, la intrarea în idle, la tastarea unui mesaj nou, etc. Apoi, din secţiunea "Acţiune" selectaţi acţiunea/acţiunile care doriţi să fie executate la un anumit event definit în "Întâmpinare la...". De exemplu, "Deschide o discuţie" va afisa o fereastră de discuţii la îndeplinirea event-ului; "Deschide o fereastră de notificare" va afişa un pop-up cu un mesaj definit de tine; "Trimite un mesaj" va trimite automat un mesaj; "Execută o comandă" va executa un program; "Redă un sunet" va reda un sunet special. Opţiunea "Întâmpinare doar în starea de indisponibilitate" va executa întâmpinarea doar atunci când sunteţi "busy" sau "idle". Bifaţi "Recurentă" pentru ca întâmpinarea să se repete de fiecare dată când event-ul este îndeplinit.
II. Salvare avatar
Dacă veţi da click dreapta pe avatarul unui user, în fereastra de chat, vi se va oferi opţiunea de a salva avatarul acelui user în calculatorul tău. Totodată puteţi să setaţi ca în locul avatarului său să puteţi vedea un alt avatar (util dacă respectivul contact pune avatare greţoase, imorale, etc.).
III. Setarea unui avatar
Dacă doriţi să setaţi un singur avatar pentru toate conturile, apăsaţi pe butonul de lângă combo-box-ul cu care setaţi statusul. Dacă doriţi să setaţi un avatar anume pentru un cont, accesaţi "Conturi" -> "Administrare". Selectaţi un cont şi apăsaţi pe "Modifică". Din fereastra care apare, bifaţi "Utilizează această iconiţă pentru acest cont" şi selectaţi o imagine din memoria calculatorului dumneavoastră.
IV. Ignorarea unui contact
Se face mult mai uşor decât în Yahoo! Messenger, de exemplu. Doar daţi click dreapta pe cel pe care vreţi să îl ignoraţi şi selectaţi opţiunea "Blochează". Pidgin va şterge contacul din listă şi va adăuga ID-ul respectiv în lista de ignore.

Cam asta e tot :) Pidgin este clientul meu favorit de IM, iar părerea mea e că întrece cu mult clienţii oficiali al Yahoo sau Microsoft, cu toate că îi lipsesc funcţiile de voce şi webcam. Oricum până la sfârşitul anului sunt şanse mari să avem implementată funcţia de webcam în Pidgin. Enjoy :)


3 comentarii :

Silviu spunea...

fara voce si webcam eu pot sa traiesc dar as dori o alta facilitate pentru care nu am gasit plugin, poate ma poti ajuta:

am activat sa imi verifice si emailul pe yahoo si ma notifica atunci cand primesc mailuri dar dupa ce apas pe link imi cere parola pe pagina yahoo, desi la yahoo mess cand apasai pe pliculet te autentifica automat, aveai o optiune pentru asta la preferinte, deci ma gandesc ca se poate face si un plugin pt pidgin pe acelasi principiu.

LucyWRC spunea...

Super tare programul o sa il testez si eu :)

digital_shadow spunea...

Webcam suport pentru pidgin: http://www.fonomo.com/software/pidgin.html
Nu am reusit sa ii fac proba pentru ca nu gasesc driver pentru camera web pe linux.

Succes cu instalarea ;)